Backlink

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır?

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır

Arama motorunda üst sıralara çıkmak için yapılan SEO çalışmaları, web sitesini güvenilir olmasını ve kaliteli içerikler bulundurmasını amaçlar. Bir web sitesinin Google tarafından güvenilir bulunması için kaliteli backlinklere sahip olmanız çok önemlidir. Web sitenizle ilgili olmayan, zararlı ve tehlikeli linklerin bulunması sitenize zarar verir. Bu noktada bazı araçlar devreye girerek sitenizin güvenliğini sağlamaktadır. Google Disavow aracı da bunlardan bir tanesidir.

Google Disavow aracı, Google’da link reddetmeyi sağlayan ve bu amaçla kullanılan bir araçtır. Google Disavow aracı ile web sitesine zarar verdiği düşünülen linklerin engellenmesini sağlanır.

Google Disavow aracı ile tehlikeli linkler Google’ a bildirilir ve web sitesinin güvenliği sağlanmış olur. Peki, Google Disavow aracı nasıl kullanılır? Aşağıdaki yazımızda sizlere bu konu hakkında bilgiler vereceğiz. Keyifli okumalar dileriz.

Zararlı Backlink Nasıl Anlaşılır? 

Zararlı backlinkler, internet sitesine doğal olarak gelmeyen backlinklerdir. Bunlar web sitenizde başka platformlar tarafından yönlendirilen zararlı ve tehlikeli bağlantılardır.

Zararlı backlinkleri yönetemiyorsanız Google Disavow aracı ile bağlantıları reddederek bu linklerden kurtulabilirsiniz.

Zararlı backlinkleri yönetemezseniz Google arama motoru tarafından web sitenizin olumsuz değerlendirilmesine sebep olacaktır. Bu nedenle zararlı backlinkler ile karşılaştığınızda Google Disavow aracı ile bu linklerden kurtulun ve web sitenizin güvenliğini sağlayın.

Google Disawow Aracı Kullanımı  

Google Disavow aracı, web sitenizde kontrolünüz dışında oluşan linkler ile karşı karşıya kaldıysanız kullanabileceğiniz bir araçtır. Google Disavow aracını kullanırken takip etmeniz gereken adımlar vardır. Bu adımları sizler için aşağıda 3 adımda açıkladık. İşte Google Disavow aracı kullanırken takip etmeniz gereken 3 adım:

Google Disavow Aracı Nasıl Kullanılır

 

1-Zararlı Backlinkleri Tespit Edin 

Web sitenize zarar veren bağlantıları bulabilmek ve bu zararlı bağlantılardan kurtulmak için ilk yapmanız gereken web sitenizde yer alan tüm backlinkleri analiz etmeniz olacaktır. Web sitenizde meydana gelen zararlı linkleri analiz etmeniz sonucunda aradığınız zararlı bağlantıları tespit edeceksiniz. Bu adım en zor adımdır diyebiliriz, çünkü bu linklerin neler olduğunu belirlemek pek kolay olmayacaktır.

Zararlı linkleri belirlemek için çeşitli backlink analiz araçlarından destek alabilirsiniz. Bu adımda bağlantılarınızı dikkatli şeklide incelemeniz ve iyi analiz etmeniz gerekir.

Bu noktada özenli bir çalışma yapmalısınız. Yapacak olduğunuz çalışma zararlı backlinklerden kurtulmak için gerçekleştireceğiniz adımlar içerisinde sizin vaktinizi en çok alacak olan adımdır. Bu adımı başarı ile sonuçlandırdığınız zaman diğer adımları daha kolay atlatacak ve işinize devam edeceksiniz diyebiliriz.

Web siteniz için verilen backlinkleri ücretli ya da ücretsiz çeşitli SEO araçları ile ölçebilirsiniz. 

Doğru sonuçlara ulaşmak için farklı araçları aynı anda kullanabilirsiniz. Kullandığınız araçlar sayesinde bağlantıların hangi kaynaklardan web sitenize geldiğini de görmeniz mümkündür. 

2-Google Disavow Dosyasını Oluşturun 

Backlink kontrolünü tamamladıktan sonra ve zararlı backlinkleri tespit ettikten sonra sıra disavow dosyasını oluşturmaya geldi. İlk olarak, Google’ın biçim gereksinimlerini bilmelisiniz. Bunlar;

  • Dosya türünün .txt olmasıdır. Genellikle Mac kullanıcıları,  gönderim ile ilgili sorunları olduğundan, dosyaları doğru biçimlerde oluşturmazlar. Google .docx, .xlsx, .rtf vb. şeklinde oluşturulan dosyaları kabul etmeyecektir.
  • Dosyanız UTF-8 veya 7-bit ASCII şeklinde kodlanmış olmalı, dosya boyutu 2 MB’ı geçmemelidir.
  • Her satıra bir URL / etki alanı eklemelisiniz. Belirli bir URL’yi veya tüm domaini ekleyebilirsiniz. Ancak doğru analiz gerçekleştirmeden backlinklerinizi eklememeye özen göstermelisiniz.
  • Reddetmek istediğiniz tüm backlinkleri eksiksiz şekilde eklediğinizden emin olmalı ve kontrol etmelisiniz.

Alan adı düzeyinde reddetmek için dosyaya şu şekilde eklenir:

domain:siteadi.com

Yukarıda verdiğimiz şekilde eklendikten sonra sıra geldi son adıma.

3-Disavow Dosyasını Search Console’a Yükleyin  

Google Disavow dosyasını oluşturduktan sonra disavow dosyasını Search Console’a yükleme adımına geçiyoruz. İlk adım, Google Disavow bağlantıları reddetme penceresinden, işlem yapmak istenilen web sitesini seçiyoruz ve “Bağlantıları Reddetme” butonuna tıklıyoruz. Açılan pencerede “Dosya Seç” alanından oluşturduğumuz .txt dosyasını seçiyoruz. Seçtikten sonra ise “Gönder” butonuna tıklıyoruz. Ve son olarak “Bitti” butonuna tıklıyoruz. İşte disavow dosyanızı yüklediniz.

Google Disavow aracı nasıl kullanılır sorusunun cevabını, Google Disavow aracının ne işe yaradığını, kimlerin bu aracı kullanabileceğini sizlerle paylaştık. Ve bu aracı kullanırken hangi adımları takip etmeniz gerektiğiniz teker teker sizlere sunduk. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir