Web sitelerinde SEO çalışmaları yaparken kullanıcı odaklı olmak çok önemlidir. Site içi linkleme yapısı inşa ederken de kullanıcı odaklı olmak gerekiyor.
Site içi linkleme bir web sitesi içinde birbiri ile alakalı sayfalar arasında geçiş yapılmasını sağlayan link verme çalışmalarıdır. Backlink farklı sitelerden trafik almak için kullanılırken site içi linkleme kullanıcıların aynı web sitesinde farklı sayfalara gitmesini sağlamaktadır.
Site içi linkleme çalışmaları kullanıcı deneyimini arttırırken arama motoru optimizasyonu anlamında da çok faydalıdır. Site içi linkleme hakkında merak edilenlere MedyaEk ekibi olarak hazırladığımız bu içeriğimizde detaylı olarak yer verdik.
Öneri İçerik: En İyi Ücretsiz Backlink Siteleri
Site İçi Linklemenin Önemi Nedir?
Site içi linkleme işlemleri SEO ve kullanıcımı deneyimi için oldukça önemlidir. Arama motorları, web sitenizdeki linkleri kullanır ve sitenizin site içi linklerini kontrol ederek sıralamanızı belirler. İç bağlantılar ile siteniz için hangi bağlantıların önemli olduğunu göstermiş olursunuz. Sayfalarınızın ve web sitenizin otoritesi artacağı için indexleme hızınız da artacaktır.
İç bağlantılar aynı sitenin sayfalarını birbiri ile ilişkilendirilmesini sağlar. Bu sayede otoriter bir sayfadan diğer sayfalara bağlantılar gönderebilir ve sıralaması düşük sayfaların üst sırada çıkması sağlanır. Bunu yaparken eski sayfalardan yeni sayfalara link göndermek daha doğrudur.
Site içi linkleme yaparken kullanıcı odaklı olmak çok önemlidir. Kullanıcılar bir sayfanızda gezinirken benzer sayfalara veya konuyla alakalı bir sayfaya gitmek isteyebilirler. Kullanıcıların sitenizde gezinme süresini arttırmak ve onların kolayca aradıklarını bulmasını sağlamak için site içi linkleme yapmak gerekir.
Site içi linkleme kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesi, onlara kolaylık sağlaması açısından önemliyken SEO tarafında da aramalarda üst sıralarda çıkabilmeniz için gereklidir.
Site İçi Linkleme Kriterleri Nelerdir?
Sitenizi ziyaret eden kullanıcıların ilgili sayfalara gitmesi, ürün veya hizmetiniz hakkında yönlendirme yapmanızı sağlayan site içi linkleme kullanıcılar için oldukça faydalıdır. Ziyaretçilere kolay erişilebilirlik sunarken doğru yerlerde site içi linkleme kullanmak oldukça önemlidir. Site içi linkleme kriterleri nelerdir, nelere dikkat etmelisiniz, gelin yakından inceleyelim.
İçeriklerinizde aşırı derecede site içi link kullanmaktan kaçının. İçeriklerinde yoğun linkleme yapılan sitelerde yazılar okunamaz hale gelebiliyor. Linkler farklı formatlarda olduğu için kullanıcının dikkati dağılıyor ve siteyi erken terk edebiliyor. Bu yüzden sadece doğru noktalarda ilgili yerlerde link verin.
Yalnızca önemli anahtar kelimelere link verin ve link verilen sayfanın o konu hakkında olduğundan emin olun.
Site içi linkleme yapacağınız sayfanın ve link çıkışı yapacağınız sayfanın popülerliğinin yüksek olmasına dikkat edin. En çok okunan yazılara link ekleyerek sayfaya gelen trafiği diğer sayfalara da dağıtabilirsiniz.
Uzun kuyruklu anahtar kelimelere link verin ve 404 hatalı sayfalara link vermekten kaçının. 404 hatalı sayfalara link vermek SEO ve kullanıcı tarafında olumsuz izlenim yaratırsınız.
Öneri İçerik: Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
Site İçi Linkleme Nasıl Yapılır?
Site içi link çalışması yaparken dikkat edilmesi gerekenleri detaylı olarak anlattık. Web sitenizdeki sayfalarda site içi linkleme nasıl yapılır, linkleme çeşitleriyle inceleyelim. Sayfa içi linkleme yapabilmek için hiyerarşik bir yapı oluşturun. Bu sayede Google indekslemesinde sayfanız daha hızlı taranır ve SEO için oldukça faydalıdır.
Site içerisinde link vermek için ilk olarak link vereceğiniz içeriği ve o içerikten çıkış yapacağınız anahtar kelimeyi belirleyin. Anahtar kelime odaklı linkleme yaptığınızda arama sonuçlarında üst sıralarda çıkma ihtimaliniz artar. Site içi linkleme yapacağınız yönlendirmenin arama sonuçları ve siteniz için önemli bir içerik olmalıdır.
Link vereceğiniz anahtar kelimeyi belirledikten sonra hangi sayfadan vereceğinize karar verin. Otoriter bir sayfada yönlendirme linki kullanırsanız o sayfadaki trafiği diğer sayfalara da dağıtabilirsiniz.
Web sitenize gelen kullanıcıların sitenizde diğer içerikleri de görmesini istediğinizde bu aşamaları gerçekleştirmeniz gerekir. Link verilecek anahtar kelimeleri, sayfaları belirledikten sonra içeriğinizde linkleri yerleştirebilirsiniz.
- İlk olarak link vermek istediğimiz kelime veya kelime grubunu seçiyoruz.
- İnsert edit/link tuşuna basıyoruz.
- Açılan şablonda URL kısmına gidilecek sayfanın URL’ini yazıyoruz.
- Title kısmına, gidilecek sayfanın adını veya sayfanın anahtar kelimesini yazabiliriz.
- Son olarak alttaki kutucuğu işaretleyerek bağlantının yeni sekmede açılmasını sağlıyoruz.
Site içi linkleme işlemini uygulamak oldukça kolaydır fakat önemli olan doğru hiyerarşik yapıyı oluşturmaktır. Doğru sayfalara doğru bağlantıları gönderirken kullanıcı odaklı düşünmek gerekiyor.
Site İçi Linkleri “nofollow” Yapmalı Mısınız?
Site içi ve site dışı linklemelerde kullanılan nofollow eklentisi, arama motorlarına bir bağlantıyı izlememesini söyler. Sitenin otoritesini düşürecek linkler bu sayede engellenmiş olur ve SEO çalışmaları için gereklidir. Site içi linklerde “nofollow” yapmalı mıyız? Site içi linkleme yaparken bazı durumlarda nofollow gerekli olabiliyor.
İçeriklerinizle ve sayfanızla ilgili olmayan bir link kullandıysanız bu bağlantıya nofollow verebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse bir kaynak yazı eklediğinizde nofollow yapabilirsiniz.
Arama motorları tarafından erişilemeyen oturum açma sayfası gibi uzantılarda veya etiket sayfalarına giden bağlantılara nofollow yapabilirsiniz.
Arama motoru optimizasyonu yapmak ve kullanıcı odaklı bir web sitesi için gerekli olan site içi linklemeler hakkında detaylı olarak bilgilere yer verdik. Site içi linkleme yapmadan önce gerekli çalışmaları yaparak başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.